A ÎNCETAT DIN VIAȚĂ PROF. UNIV. DR. NICOLAE ILINCA

Nicolae Ilinca

Vineri, 29 ianuarie 2021, la ora 05:20 a.m., la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală, secția ATI – Covid 19, ne-a părăsit pentru totdeauna profesorul și colegul geograf NICOLAE ILINCA – fost inspector general în cadrul Ministerului Educației și Cercetării – Direcția Generală Învățământ Preuniversitar.

Societatea de Geografie din România - Filiala Prahova îşi exprimă adâncul regret pentru pierderea Prof. univ. dr. Nicolae Ilinca, creator de şcoală în domeniul Didacticii Geografiei.

Contribuţiile deosebite pe care domnia sa le-a adus dezvoltării învăţământului şi cercetării geografice din România, împreună cu valorile morale pe care le-a slujit și promovat pe tot parcursul vieţii, vor rămâne mereu în memoria noastră. A fost un om deosebit și un profesor de excepție, a fost cel care a introdus România în circuitul olimpiadelor de geografie la nivel european și mondial. Trecerea sa la cele veșnice lasă un gol imens în sufletele celor care l-au cunoscut.

Împărtăşim durerea pierderii Domnului Profesor Nicolae Ilinca şi exprimăm sincerele noastre condoleanţe familiei.

Fie ca bunul Dumnezeu să îl binecuvânteze și să îl odihnească în pace!

Societatea de Geografie din România – Filiala Prahova

Ploiești, 30 ianuarie 2021

Nicolae Ilinca s-a născut la 13 ianuarie 1945 în comuna Colibași, judetul Giurgiu. Parcurge clasele primare în comuna natală. După liceu, între 1965-1970, a urmat cursurile Facultății de Geologie – Geografie a Universității din București. În 1977, la vârsta de 32 de ani, obține titlul științific de doctor în geografie.

Este profesor în învățământul preuniversitar timp de 22 de ani, între 1970 și 1992. Din 1980 predă geografia numai la liceul “Ion Maiorescu” din Giurgiu, unde generații de absolvenți l-au invitat și l-au omagiat, ani la rând.

Din 1991 și până în 2010 a condus destinele învățământului geografic preuniversitar din România, în calitate de inspector general în Ministerul Educației.

Din 2004 obține titlul de profesor universitar și predă la Facultățile de Geografie din Sibiu și București (Universitatea „Spiru Haret“).

A publicat peste 15 lucrări de specialitate în domeniul cartografiei, didacticii și geografiei umane, a elaborat 6 manuale școlare și numeroase hărți didactice, a prezentat peste 200 de comunicări geografice, a participat și a susținut, în calitate de vicepreședinte, toate activitățile și manifestările Societății de Geografie din România.

Nicolae Ilinca lasă în urma doi copii realizați, aflați la vârsta maturității (Daniela, 51 de ani și Adrian, 48 de ani) pe care a știut să îi educe, să le creeze un viitor în viață.

Pleacă la cele veșnice îndurerat, pentru că soția, cu care a trăit împreună 50 de ani, a trecut la cei drepți cu o lună de zile înainte, în ajunul Crăciunului din 2020. Amândoi răpuși de virusul care -încă- circulă liber printre noi, și, iată, ne răpește zi de zi membri de familie, prieteni, colegi.

Lasă în urmă generații întregi de elevi și studenți pe care i-a condus cu rigoare dar cu suflet de părinte, către bolțile cunoașterii geografice.

Lasă în urmă oameni pe care i-a păstorit profesional, prieteni, colegi, cărora s-a străduit să le dea întotdeauna cele mai bune sfaturi.

Ca profesori de geografie, am învăţat enorm de la el, nu numai în domeniul geografiei, dar şi elemente ale vieţii cotidiene. Era intransigent, iar sub solicitudinea şi amabilitatea pe care o arăta tuturor celor cu care lucra, se ascundea un critic aspru cu diletantismul şi superficialitatea în muncă, cu semidocţii şi cu surogatul de cultură şi de ştiinţă.

S-a dedicat muncii de profesor și inspector general cu o consecvenţă neabătută de la normele profesionale. Era serios dar avea și un simţ dezvoltat al umorului. Era foarte ocupat tot timpul, muncea foarte mult dar, cu toate acestea, avea timp pentru oricine.

Deşi, poate, trecerea timpului va şterge, încetul cu încetul, imaginea omului care a fost, faptele sale vor ramane în amintirea tuturor celor care l-au cunoscut.

Cu aceste realizări în viață, geograful Nicolae Ilinca pleacă în ultima sa mare călătorie.

Dumnezeu să îl binecuvânteze!

SOCIETATEA DE GEOGRAFIE DIN ROMÂNIA

București, 30 ianuarie 2021.