A încetat din viață Prof. univ. dr. MIHAI IELENICZ – Președintele Societății de Geografie din Romania

mihai ieleniczStimați colegi,

Vă anunțăm cu profundă durere încetarea din viață a Prof. univ. dr. Mihai Ielenicz (4 aprilie 1941 – 20 aprilie 2017), Președintele Societății de Geografie din România și membru al Comitetului Național de Geografie, continuatorul tradițiilor marilor înaintași și cel care a avut contribuții esențiale în organizarea și dezvoltarea Geografiei Românești. Toți cei care l-au iubit și l-au apreciat ca dascăl și ca om își vor putea lua rămas-bun de la Profesorul Mihai Ielenicz în ziua de sâmbătă 29 aprilie, la ora 12,00, la Capela Bisericii Precupeții Vechi (intersecția str. Mihai Eminescu cu str. Toamnei, sectorul 2), unde va fi oficiată și slujba de înmormântare. Înhumarea va avea loc la Cimitirul Capra din Șos. Pantelimon nr. 131-133, începând cu ora 13,30.

Dumnezeu să îl odihnească în Pace!

Biroul Executiv al Filialei Prahova a Societății de Geografie din România

 

Conferirea Ordinului MERITUL CULTURAL IN GRAD DE COMANDOR Societății de Geografie din România

Marți 15 noiembrie 2016 a avut loc la Palatul Cotroceni festivitatea de conferire a ordinului MERITUL CULTURAL ÎN GRAD DE COMANDOR Societății de Geografie din România.
Decernarea  distincției a fost efectuată de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfășurată în Sala Unirii.

Poza de grup cu membrii SGR si Klaus Iohannis

Delegația Societății de Geografie din România a fost alcătuită din prof. univ. dr. Mihai Ielenicz (președinte SGR), academician Dan Bălteanu (prim-vicepreședinte SGR), prof. dr. Steluța Dan (Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice), dr. Costin Diaconescu (secretar general SGR), prof. univ. dr. Corneliu Iațu (Universitatea Al. I. Cuza din Iași), prof. univ. dr. Eugen Rusu (Universitatea Al. I. Cuza din Iași), prof. univ. dr. Ioan-Aurel Irimuș (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca), prof. univ. dr. Sigismund Duma (Universitatea Ecologică „Traian“ din Deva), prof. univ. dr. doc. Petre Gâștescu, șef lucrări dr. Cristian Nicolae Boțan (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca), prof. Cătălina Șerban (Inspectoratul Școlar al Municipiului București), dr. Monica Dumitrașcu (Institutul de Geografie al Academiei Române), dr. Ionuț Popa (secretar executiv SGR), prof. dr. Marcel Porof (președinte filiala Suceava), prof. Magdalena Grigoraș (vicepreședinte filiala Suceava), prof. dr. Nicolae Damian (președinte filiala Vrancea). Județul Prahova a fost reprezentat la această festivitate de șef lucrări dr. Adrian Nedelcu (Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești), vicepreședinte al filialei Prahova.

Citeşte mai mult...

 

MAROC – TĂRÂMUL NATURII DIVERSE ȘI A CULTURII BERBERE, 21–30 AUGUST 2017, aplicație practică pentru membrii și simpatizanții Societății de Geografie din România

O țară unde omul se îngemânează cu natura, un tărâm misterios în vibrante culori, înțesat cu o diversitate atât culturală, cât și naturală, care așteaptă să fie descoperite.

Maroc este un amestec spectaculos, de cultură, limbă și tradiție, iar fastul oriental, strălucirea arhitecturală și contrastele fascinante din vechile și noile forme de concentrare urbană marocane vă captivează irezistibil. Mai mult, Munții Atlas, Deșertul Sahara, coastele Oceanului Atlantic, dar și ale Mării Mediterane, la o primă vedere, vin cu peisaje impresionante dintre cele mai diverse, împărțite armonios între vârfuri înalte, văi adânci, platouri întinse, dune de nisip și plaje superbe, unde stau, parcă ascunse, satele berbere fortificate, care vă vor oferi o imagine sugestivă, foarte bine conservată, a culturii berbere.

Citeşte mai mult...

 

GEOGRAFIE - DEZBATERE PUBLICA. PROPUNERI PLAN-CADRU CLASELE V - VIII, 19 IANUARIE 2016

Newsletter SGR nr.1/2016

Distinsi membri ai Societatii de Geografie din Romania,

Va uram mai intai LA MULTI ANI, la inceput de an 2016!

Va reamintim un subiect foarte important pentru viitorul geografiei romanesti: se afla in dezbatere publica planul-cadru pentru gimnaziu!

Intrati pe www.edu.ro, cititi cele 3 variante propuse de Minister (sunt doar 3 pagini A3) si votati varianta “3”, unde avem alocate saptamanal cate 2 ore la clasele V si VIII si cate 1 ora la clasele VI si VII. Este raul cel mai mic ! In celelalte doua variante avem si mai putin! (cu o ora saptamanal). Desigur, puteti posta si orice comentariu personal in legatura cu planurile- cadru propuse.

Redirectionati acest mail catre toti geografii din Romania cu sugestia SGR de a se vota varianta “3” de plan cadru pentru gimnaziu.

Aplicatia permite si votul UNIVERSITARILOR, elevilor,al parintilor, al oricarui cetatean roman interesat de subiect. Din pacate nu se afiseaza instant rezultatele , asa ca nu putem sti “scorul”. Tocmai de aceea insistam sa votati TOTI !

Va mai informam ca, pe aceasta tema, se vor reuni de urgenta birourile CNG si SGR in ziua marti 19 ianuarie 2016 ora 14.00 la sediul Institutului de Geografie din Bucuresti. Pot participa (cu statut de invitati) toti cei interesati de subiect, cu rugamintea sa confirme prezenta pina joi 14 ianuarie la ora 16 pe mail igar@geoinst.ro . Se va redacta si trimite catre MENCS un punct de vedere comun.

De asemenea, sunt asteptate comentariile Dumneavoastra, concomitent, atat pe adresa igar@geoinst.ro cat si pe adresele costin.diaconescu@cdpress.ro si stelutadan77@yahoo.com

DESCARCA MATERIALUL SUPORT

PhD Costin Diaconescu

Secretary General

Geographical Society of Romania (SGR)

mobile: (+4) 0722.55.99.01

e-mail: costin.diaconescu@cdpress.ro

www.geo-sgr.ro

 

ELVEȚIA, ITALIA & FRANȚA - LEGENDELE ALPILOR, 28 MAI-4 IUNIE 2016, aplicație practică pentru membrii Societății de Geografie din România

Pentru detaliile programului pe zile al aplicației, accesați PROGRAM APLICAȚIE ELVETIA, ITALIA & FRANȚA 28 mai-4 iunie 2016, pdf

Țară alpină, cu 58% din teritoriu ocupat de Munții Alpi și cu altitudinea medie cea mai ridicată din Europa, cunoscută și sub denumirea de „Țara cantoanelor“, Elveția (vizitată anual de circa 8,6 milioane turiști din lumea întreagă de pe urma cărora a încasat în anul 2012 circa 19,5 miliarde US$) se impune prin peisajele montane de o rară frumusețe, mulțimea de stațiuni și centre turistice, respectiv oferta turistică generoasă unde primează formele turismului montan (trekking, practicarea sporturilor de iarnă), cultural, de evenimente, rural, uval etc. Potențialul natural al turismului este diversificat și egal distribuit în spațiul helvetic, cu atracții variate, numeroase destinații turistice, localizate în situri cu disponibilitate pentru activitățile economice.


Relieful, ca suport al activităților turistice, prezintă câteva caracteristici definitorii, legate de altitudine (4634 m altitudine maximă în vf. Dufourspitze din masivul Monte Rosa), fragmentare (impusă de eroziunea glaciară), înclinare, orientare și forme variate (forme ale reliefului glaciar, carstic, de podiș sau jurasian).

Munții Alpi ocupă mai bine de jumătate din suprafața țării, au o altitudine medie de 1766 m, o desfășurare pe direcția sud-vest – nord-est, sunt caracterizați prin masivitate și înălțime (peste 50 de vârfuri depășesc 3600 m), dar sunt puternic afectați de eroziunea glaciară, rezultând circuri și văi glaciare unde s-au cantonat frumoase lacuri glaciare, cu importanță deosebită pentru turism (lacurile Lugano, Maggiore, Thunersee, Brienzersee, Grimselsee, Märjelensee, Daubensee, Öschinensee ș.a.). Ghețarii actuali se extind pe circa 1 500 km², mai importanți fiind: Alletsch (86 km²), Gorner (68 km²), Friesch (32 km²). Pentru turism, spațiul alpin prezintă o importanță deosebită prin relieful carstic, căderile mari de apă sub formă de cascade pe rupturile mari de pantă, pasuri și tuneluri care asigură legătura cu Franța, Italia și Austria.

Între Alpi și Munții Jura se desfășoară Mitteland, un culoar cu un relief colinar și de podiș (altitudine medie de 580 m), modelat intens de eroziunea glaciară fapt ce a condus la formarea a unor mari lacuri glaciare (Geneva, Lucerna, Zürich, Neuchâtel ș.a.).

Caracterizate prin diversitatea turistică, destinațiile turistice se reprezintă prin varietatea resurselor naturale și antropice, calitatea acestora și gradul de atractivitate și de accesibilitate. Prin urmare, cele mai numerose destinații turistice sunt localizate în stațiunile și orașele-stațiuni din zona montană sau din apropierea lacurilor tectono-glaciare din Mitteland sau Podișul Elveției.

Pentru intervalul 1995-2012 circulația turistică, comparativ cu evoluția vecinilor săi, a cunoscut o creștere mai lentă și în salturi. Nu același lucru se poate spune despre volumul încasărilor din turismul internațional care, în același interval, se dublează în ciuda unor prețuri oscilante la seviciile turistice induse de factori conjuncturali, dar în condițiile păstrării imaginii de marcă a ofertei turistice.

Aplicația «Legendele Alpilor» va ofera posibilitatatea sa cunoașteți cea mai interesanta tara europeana, Elvetia. Contrastele o fac unica: confederatie de 26 de cantoane, patru limbi nationale, libertate religioasa deplina, independenta si neutralitate pastrate de secole. Este cunoscuta in lumea intreaga pentru sistemul sau bancar, faimoasele sale ceasuri, lacurile, ciocolata si minunatele peisaje, pe care le poti admira. Elvetia este o tara bogata, desi nu are suprafata mare, economia sa este axata pe sectorul serviciilor (mai ales finante si turism) si pe cateva ramuri ale industriei prelucratoare (aparate de precizie, ceasuri). Serviciile financiare reprezinta principalul motor al economiei, neutralitatea fiind un garant al tezaurelor adapostite acolo. Ceasurile elvetiene sunt fabricate mai ales in zona Muntilor Jura, exista aici nu mai putin de 15 ateliere de fabricatie ce contribuie esential la cifra de afaceri inregistrata de aceasta industrie mai ales dupa 1980: Swach, Rolex, Patek Philippe, Piguet, Ebel. De asemenea, ceasurile marilor marci internationale de lux, precum Cartier, Gucci sau Chanel sunt produse in Elvetia.