ELVEȚIA, ITALIA & FRANȚA - LEGENDELE ALPILOR, 28 MAI-4 IUNIE 2016, aplicație practică pentru membrii Societății de Geografie din România

Pentru detaliile programului pe zile al aplicației, accesați PROGRAM APLICAȚIE ELVETIA, ITALIA & FRANȚA 28 mai-4 iunie 2016, pdf

Țară alpină, cu 58% din teritoriu ocupat de Munții Alpi și cu altitudinea medie cea mai ridicată din Europa, cunoscută și sub denumirea de „Țara cantoanelor“, Elveția (vizitată anual de circa 8,6 milioane turiști din lumea întreagă de pe urma cărora a încasat în anul 2012 circa 19,5 miliarde US$) se impune prin peisajele montane de o rară frumusețe, mulțimea de stațiuni și centre turistice, respectiv oferta turistică generoasă unde primează formele turismului montan (trekking, practicarea sporturilor de iarnă), cultural, de evenimente, rural, uval etc. Potențialul natural al turismului este diversificat și egal distribuit în spațiul helvetic, cu atracții variate, numeroase destinații turistice, localizate în situri cu disponibilitate pentru activitățile economice.


Relieful, ca suport al activităților turistice, prezintă câteva caracteristici definitorii, legate de altitudine (4634 m altitudine maximă în vf. Dufourspitze din masivul Monte Rosa), fragmentare (impusă de eroziunea glaciară), înclinare, orientare și forme variate (forme ale reliefului glaciar, carstic, de podiș sau jurasian).

Munții Alpi ocupă mai bine de jumătate din suprafața țării, au o altitudine medie de 1766 m, o desfășurare pe direcția sud-vest – nord-est, sunt caracterizați prin masivitate și înălțime (peste 50 de vârfuri depășesc 3600 m), dar sunt puternic afectați de eroziunea glaciară, rezultând circuri și văi glaciare unde s-au cantonat frumoase lacuri glaciare, cu importanță deosebită pentru turism (lacurile Lugano, Maggiore, Thunersee, Brienzersee, Grimselsee, Märjelensee, Daubensee, Öschinensee ș.a.). Ghețarii actuali se extind pe circa 1 500 km², mai importanți fiind: Alletsch (86 km²), Gorner (68 km²), Friesch (32 km²). Pentru turism, spațiul alpin prezintă o importanță deosebită prin relieful carstic, căderile mari de apă sub formă de cascade pe rupturile mari de pantă, pasuri și tuneluri care asigură legătura cu Franța, Italia și Austria.

Între Alpi și Munții Jura se desfășoară Mitteland, un culoar cu un relief colinar și de podiș (altitudine medie de 580 m), modelat intens de eroziunea glaciară fapt ce a condus la formarea a unor mari lacuri glaciare (Geneva, Lucerna, Zürich, Neuchâtel ș.a.).

Caracterizate prin diversitatea turistică, destinațiile turistice se reprezintă prin varietatea resurselor naturale și antropice, calitatea acestora și gradul de atractivitate și de accesibilitate. Prin urmare, cele mai numerose destinații turistice sunt localizate în stațiunile și orașele-stațiuni din zona montană sau din apropierea lacurilor tectono-glaciare din Mitteland sau Podișul Elveției.

Pentru intervalul 1995-2012 circulația turistică, comparativ cu evoluția vecinilor săi, a cunoscut o creștere mai lentă și în salturi. Nu același lucru se poate spune despre volumul încasărilor din turismul internațional care, în același interval, se dublează în ciuda unor prețuri oscilante la seviciile turistice induse de factori conjuncturali, dar în condițiile păstrării imaginii de marcă a ofertei turistice.

Aplicația «Legendele Alpilor» va ofera posibilitatatea sa cunoașteți cea mai interesanta tara europeana, Elvetia. Contrastele o fac unica: confederatie de 26 de cantoane, patru limbi nationale, libertate religioasa deplina, independenta si neutralitate pastrate de secole. Este cunoscuta in lumea intreaga pentru sistemul sau bancar, faimoasele sale ceasuri, lacurile, ciocolata si minunatele peisaje, pe care le poti admira. Elvetia este o tara bogata, desi nu are suprafata mare, economia sa este axata pe sectorul serviciilor (mai ales finante si turism) si pe cateva ramuri ale industriei prelucratoare (aparate de precizie, ceasuri). Serviciile financiare reprezinta principalul motor al economiei, neutralitatea fiind un garant al tezaurelor adapostite acolo. Ceasurile elvetiene sunt fabricate mai ales in zona Muntilor Jura, exista aici nu mai putin de 15 ateliere de fabricatie ce contribuie esential la cifra de afaceri inregistrata de aceasta industrie mai ales dupa 1980: Swach, Rolex, Patek Philippe, Piguet, Ebel. De asemenea, ceasurile marilor marci internationale de lux, precum Cartier, Gucci sau Chanel sunt produse in Elvetia.

 

OLIMPIADA INTERNATIONALĂ ȘTIINȚELE PĂMÂNTULUI - Santander, Spania, 22-29 septembrie 2014

Performanțe remarcabile ale elevilor români la a VIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale Științele Pământului (International Earth Science Olympiad – IESO), desfășurată la Royal Palace of La Magdalena din Santander (Spania), în perioada 22-29 septembrie 2014, unde au participat 81 de elevi din 21 de țări. Lotul reprezentativ al României, alcătuit din 4 elevi, a cumulat trei medalii de argint și una de bronz. Medaliile de argint au fost obținute de elevii Alexandru Zancă (clasa a XI-a - Colegiul Național „Mihai Viteazul“ din Ploiești, profesori îndrumători: Florina Miricel – biologie; Ion Lumezeanu – fizică; Maria Marin – chimie și dr. Gabriela Nedelcu – geografie), George Costin Dobrin (clasa a XI-a – Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța) și Adrian Gabriel Murariu (clasa a XII-a – Colegiul Național „Vasile Alecsandri“ din Galați). Diana Andreea Catana, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, a obținut medalia de bronz.

Citeşte mai mult...

 

ISRAEL ȘI EGIPT - LOCURI GEOGRAFICE, ISTORICE ȘI SPIRITUALE - 6-13 IULIE 2015 aplicație practică pentru membrii Societății de Geografie din România

Pentru detaliile programului pe zile al aplicatiei, accesati: PROGRAM APLICATIE ISRAEL&EGIPT 6-13 IULIE 2015.pdf

Există atât de multe motive pentru care oamenii sunt atrași de Israel. Unii sunt vrăjiți de clima însorită. Alții, de marea varietate a locurilor și a lucrurilor ce merită văzute – geografie, istorie, arheologie, religie sau pur și simplu frumusețe. Alții, în schimb, sunt impresionați de fascinantul contrast dintre antic și modern. Israelul este o țară ce îmbină o istorie bogată și impresionantă cu o infrastructură turistică, care satisface orice preferințe de vacanță: plaje sublime, orașe pline de viață, rezervații naturale, stațiuni balneare, locuri sfinte, colonii de artiști, piețe, mall-uri, concerte în parcuri.

Însă, pentru absolut toți, Israelul are ceva special, greu de exprimat în cuvinte, o altă dimensiune care face din fiecare vizită o experiență cu adevărat memorabilă. Veniți cu noi într-o scurtă călătorie prin această țară. Știm că veți fi încântați să descoperiți savoarea unei alte dimensiuni – Israelul.

egipt - unde incepe totul

Egiptul este un amestec unic de tradiție fascinantă și abordări moderne de vacanță, care îi conferă un loc aparte în lumea turismului. Egiptul este un tărâm al varietății și al alegerilor nesfârșite, iar atracțiile specifice pe care le oferă Marea Roșie, Sinaiul, Valea Nilului și regiunile deșertice te fac să te simți ca și cum ai fi în țări diferite, însă cea ce le unește este aceeași ospitalitate și standardele ridicate. Nu este nici o surpriză că Marea Roșie și Regiunea Sinai reprezintă unele dintre cele mai populare și înfloritoare destinații turistice din lume. Mulți vă vor spune că Egiptul este o gură de aer proaspăt. El vă oferă garantat strălucirea soarelui, un bun venit călduros și nenumărate moduri în care să vă bucurați de viață.

 

Poate că sunteți pe punctul de a pleca în prima vacanță într-una dintre cele mai spectaculoase destinații ale lumii – Egiptul. O vizită în Egipt nu este niciodată ultima.

Citeşte mai mult...

 

Olimpiada Internațională de Geografie iGeo 2014 de la Krakow, Polonia, 11-19 august 2014

În perioada 11-19 august 2014 s-a desfășurat a XI-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Geografie la Krakow (Polonia) unde au participat 36 de țări de pe toate continentele. Lotul României a fost reprezentat de 4 eleve (Albulescu Andra Cosmina, Manea Cosmina-Andreea, Amironesei Aura-Elena, Rădulescu Anca-Maria) și doi profesori coordonatori (Cristina Pârvu și Cornelia Fiscutean). Echipa României s-a clasat pe primul loc în Europa și pe locul III mondial, după Singapore și Australia. Felicitări elevilor, profesorilor și părinților! din partea SGR-Filiala Prahova.

Citeşte mai mult...

 

CONVERSIE PROFESIONALĂ A CADRELOR DIDACTICE PENTRU SPECIALIZAREA GEOGRAFIE

Universitatea din București, Facultatea de Geografie organizează un program postuniversitar de conversie profesională a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar pentru specializarea GEOGRAFIE cu o durată de 4 semestre, începând cu 1 octombrie 2014. Documentele necesare pentru înscriere și alte informații se pot obține la adresa:

http://www.geo.unibuc.ro/cpg_2014.html